Denna rapport redovisar nuvarande stämningsläge och prognos för ekonomin – vart är efterfrågan på arbetskraft påväg? Eftersökta tjänster såväl som sysselsättningsutvecklingen redovisas på bransch - vart är efterfrågan nu stor? Arbetsmarknadens status redovisas med olika nyckeltal.

“Om”, i menyn, beskriver den statistik som redovisas och ytterligare läshänvisningar ges. “Konjunkturläget” redovisar stämningsläget och makroekonomiska variabler. “Arbetsmarknaden” visar nuläget på efterfrågan och olika arbetsmarknadsstatusars utveckling. I “Fördjupning” bryts arbetsmarknadsdata och nyckeltal på olika grupper – detta synliggör var potentialen finns att öka den aggregerade matchningen (sysselsättningen).

Sammanfattning

  • Sverige
    • Stämningsläget i svensk ekonomi: barometerindikatorn94.9 i september, det är en differans med 0.3 enheter sen föregående månad. Värdet signalerar ett sämre stämningsläge än normalt.
    • Anställningsplaner i Sverige (3 månader sikt): nettotalet för totala näringslivet3 i september, det är en differans med 0 procentenheter sen föregående månad. Relativt fler respondenter uppger planerade ökningar.
  • Näringslivet lokalt
    • Stämningsläget för totala näringslivet i Mellersta Norrland (SE32) var under andra kvartalet 101, det är en differans med 1 enheter sen föregående kvartal. Värdet signalerar ett bättre stämningsläge än normalt.
    • 16 anställda drabbades av varsel under augusti i Västernorrlands län. Det är en differans med -59 personer jämfört med ett 10-årigt snitt.
    • 14 företag (AB, HB, EF) och därmed 18 anställda drabbades av konkurs under augusti i Västernorrlands län. Det är en differans med 2 företag och -13 anställda jämfört med ett 10-årigt snitt.
  • Arbetskraften i Kramfors (20-64 år)
    • 7 403 personer i arbetskraften i juli, det är en differans med 30 personer sen föregående månad.
    • 7 102 personer är sysselsatta i juli, det är en differans med 39 personer sen föregående månad.
    • 440 personer är arbetslösa i augusti (enligt Af), det är en differans med 28 personer sen föregående månad. Föregående månad var 412 personer arbetslösa (enligt Af), varav 111 av dessa hade AGI-uppgift (betrakras som sysselsatt enligt BAS) - dessa står arbetsmarknaden relativt närmre.
  • Utanför arbetskraften i Kramfors (20-64 år)
    • 558 personer är sjuka i juli, det är en differans med 0 personer sen föregående månad.
    • 847 personer har status övriga i juli, det är en differans med -5 personer sen föregående månad.

Obs. att arbetlösa enligt Af baseras på urvalet 16-65 år. Att åldrarna 16-19 samt 65 inkluderas gör att antalet arbetslösa ökar med drygt 100 personer. Önskas en estimerad siffra för arbetslösa enligt Af men åldrarna 20-64 år kan man dra bort 100 personer från arbetslöshetssiffran ovan.


1 Om

För alla figurer gäller:

  • Det går att föra musen över respektive datapunkt för att se exakta värden
  • Det går att klicka ur- och i serier i legenden - ett dubbelklick visar vald serie
  • Det går att zooma i figuren, “Reset axes”-knappen återställer ursprungszoomen

På flera ställen i rapporten redovisas statistik utifrån olika branschaggregeringar enligt den svenska näringsindelningen (SNI). Läs mer om SNI hos SCB: Standard för svensk näringsindelning (SNI).


Obs. att nedan görs ett val av flik. Slutet på innehållet för vald flik indikeras med en heldragen orange linje.
Vill man fortsätta och titta på data för annan flik, behöver man scrolla upp och ändra flik.


1.1 Konjunkturläget

I sektionen “Konjunkturläget”, redovisas indikatorer och ett antal frågor från Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer. Läs mer om konjunkturbarometern hos Konjunkturinstitutet: Företagens och hushållens syn på ekonomin i Konjunkturbarometern.

Konjunkturläget beskrivs i två delavsnitt, ett för Sverige och ett regionalt. Sist i dessa delavsnitt ges en prognos över både den ekonomiska utvecklingen (BNP/BRP) samt sysselsättningsutvecklingen.


1.2 Arbetsmarknaden

1.2.1 Begrepp och nyckeltal

Arbetsmarknaden beskrivs med flera olika begrepp och nyckeltal som för den ovigde kan vara förvirrande, nedan föjer en redogörelse av arbetsmarknaden och viktiga begrepp.

Det mest centrala begreppet, som kanske också är det minst kända, är arbetskraften. Arbetskraften utgörs av de personer som står till arbetsmarknadens förfogande: endera genom att man är sysselsatt, eller är arbetslös men vill jobba - dessa personer sammantaget utgör “i arbetskraften” (i den schematiska bilden nedan).


Schematisk bild över arbetsmarknaden (SCB)

Schematisk bild över arbetsmarknaden (SCB)


De som inte jobbar, eller aktivt söker jobb, ingår inte i arbetskaften - de är endera: sjuka, pensionärer, heltidstuderande eller övriga. Utifrån de mörkblå begreppen finns det ett antal nyckeltal man brukar beskriva arbetsmarknaden utifrån, de redovisas nedan:


Nyckeltal på arbetsmarknaden

Nyckeltal på arbetsmarknaden


Nyckeltalen kan avse olika åldergrupperingar, beroende på vem som rapporter och vad man vill visa och/eller jämföra sig med. Några vanligt förekommande är 15-74 år (internationell standard), 16-65 år (Arbetsförmedlingen) samt 20-64 år. Vi kommer i denna rapport primärt rapportera 20-64 år. Detta då det är en ålder man normalt står till arbetsmarknadens förfogande. Mått som arbetskraftsdeltagande och sysselsättningsgrad skulle i teorin kunna nå 100% om inga individer studerade eftergymnasiala utbildningar, var sjuka eller inte deltog i arbetskraften av andra anlendingar. Att redovisa nyckeltal utifrån 20-64 år blir på så sätt mest intuitivt.


1.2.2 BAS-statistiken

Följande rapport redovisar SCB:s nya arbetsmarknadsstatistik kallad befolkningens arbetsmarknadsstatus (BAS). BAS ersätter från och med utfallsåret 2022 den tidigare arbetsmarknadsstatistiken från SCB som kallades registerbaserad arbetsmarknadsstatistik (RAMS). BAS produceras från och med 2020, därmed finns två utfallsår (2020 och 2021) med både RAMS och BAS.

BAS kommer till mot bakgrund av att Skatteverket inför AGI-uppgifter på månadsbasis och att det därmed blir möjligt att följa sysselsattas utveckling på månadsbasis, notera att BAS-statistiken är preliminär under innevarande år. RAMS har bara funnits på årsbasis och haft mätperiod november.

BAS-statistiken kategoriserar en individs arbetsmarknadsstatus till en av följande enligt en hierarkisk ordning:

  1. Sysselsatt
  2. Arbetslös
  3. Studerande (har studiemedel)
  4. Pensionär
  5. Sjuk
  6. Övrig (residual)

För att räknas som sysselsatt enligt BAS behöver en invidid haft en inkomst (AGI-uppgift) på 1 kr mätmånaden.

Läs mer om BAS hos SCB: Befolkningens arbetsmarknadsstatus (BAS).

All arbetsmarknadsstaistik i denna rapport, förutom den branschuppdelade under 2.2.3, utgår från bostadens belägenhet - i princip nattbefolkning.


Flera aktörer rapporterar samma nyckeltal

Utöver att det finns olika nyckeltal för att beskriva arbetsmarknaden finns det flera aktörer som redovisar samma mått men på olika sätt. Detta har dels och göra med att man kan välja olika åldersgrupperingar, som berörts ovan, men även hur man tillskriver individer en viss arbetsmarknadsstatus. Nedan kommer vi redogöra för skillnader mellan den arbetsmarknadsstatistik som finns att tillgå. BAS:ens logik beskrevs ovan, vi kommer kort beröra SCB:s andra arbetsmarknadsstatistik, arbetskraftsundersökningarna (AKU), men fokus kommer ligga på att beskriva skillnaden mellan arbetslösheten så som den rapporteras i BAS och hos Arbetsförmedlingen (Af).

AKU går inte att anväda regionalt

BAS och AKU från SCB har stora likheter i hur de tillskriver en individ en viss arbetsmarknadsstatus, båda beskriver personer i arbetskraften och utanför arbetskraften. En skillnad är dock referensperioden, där BAS avser månad och AKU vecka. Anledningen till att vi inte går in på AKU närmare är då det är en urvalsundersökning, det innebär att den i praktiken inte går att bryta ner på regional nivå då den blir högst ostabil och osäker.

Arbetslöshet från Af, det enda som funnits regionalt

På region- och kommunnivå har den enda arbetsmarknadsstatistik, som funnits tillgänglig på månadsbasis, varit den från Af över arbetsmarknadsstatusen arbetslös – det vill säga, vi har fått månadsuppgift om 1 av de 6 arbetsmarknadsstatusar som hädanefter kommer redovisas genom BAS.

Arbetslösa enligt BAS bygger på Af:s data, men…

BAS hämtar sin statistik från olika myndigheter, uppgifter om arbetslösa kommer från Af:s register. Likt Af utgör de inskrivna arbetslösa (öppet arbetslös eller sökande i program med aktivitetsstöd) de arbetslösa. Så långt allting väl. Det finns dock ett antal skillnader till varför arbetslösheten från Af och SCB inte är densamma, de två huvudsakliga är:

  • Hierarkisk klassificering av arbetsmarknadsstatus
    • SCB: tar hänsyn till om en individ haft en AGI-uppgift – detta minskar drastiskt antalet arbetslösa (då de klassificeras om till sysselsatt)
    • Af: tar ingen hänsyn till AGI-uppgift, så länge du inte är heltidsanställd kan du vara inskriven arbetslös
  • Referensperioden är inte densamma
    • SCB: arbetslös någon gång under månaden – detta ökar antalet arbetslösa
    • Af: arbetslös per sista dagen i månaden

Nettoeffeken är att antalet arbetslösa blir lägre i SCB:s redovisning av arbetslösheten. Likt SCB konstaterar utgör dock källorna snarare komplement till än substitut för varandra. BAS:en ger en bra överblick över arbetsmarknaden som helhet med dess 6 arbetsmarknadsstatusar. Att statusar och nyckeltal går att bryta på födelseregion, ålder och kön är en stark fördel. Detta då det tydligt visar var i befolkningen som potential finns till att få ut mer arbetskraft, genom att öka arbetskraftsdeltagande och sysselsättningsgrad för vissa grupper – de individer som står längst ifrån arbetsmarknaden.

Af:s arbetslöshet fångar fler av de verkligt arbetslösa

Utöver detta kan vi titta på Af:s arbetslöshet för att identifiera de som står något närmre arbetsmarknaden och som i praktiken också ska beaktas som arbetslösa - men som kan ha någon form av inkomst och därför av BAS beaktas som sysselsatt. Grovt kan man säga att skillnaden mellan arbetslösheten enligt Af och SCB utgör dessa individer - indivder som är inskrivna arbetslösa och är tillgängliga för att matchas till ett nytt jobb omgående.

Af:s statistik är mer detaljerad - tid och svag konkurrensförmåga

Ytterligare mervärden från Af:s verksamhetsstatistik är att uppgifter om arbetslösa finns fördelade på grupper med svag konkurrensförmåga, exempelvis funktionsnedsättning. Arbetslösa rapporteras även efter arbetslöshetstid. Denna rapport kommer kompletteras med mer av Af:s verksamhetsstaistik när myndigheten har ett öppet API för hämtande av denna data - i dagsläget är detta manuell hantering som är resurskrävande.


2 Konjunkturläget

2.1 Sverige

Nedan visas huvudindikatorerna i månadssammanställningen av Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer. Månadssammanställningen, som görs för riket, består av ett antal konfidensindikatorer som redovisar stämningsläget per bransch. Indikatorn barometerindikatorn väger samman stämningsläget hos både hushåll och branscher - den visar på det totala stämningsläget i svensk ekonomi.


100 signalerar ett normalt stämningsläge - nivån är markerad med streckad svart linje. Ett värde mellan 90 och 100 signalerar ett svagare stämningsläge än normalt, värden under 90 signalerar ett mycket svagare läge än normalt - nivån 90 är markerad med streckad grå linje. På liknande sätt signalerar ett värde mellan 100 och 110 ett starkare stämningsläge än normalt, och ett värde över 110 ett mycket starkare läge än normalt - nivån 110 är också markerad med grå streckad linje.

Källa: Konjunkturinstitutet


Barometerindikatorn har konstruerats så att den har en tydlig korrelation med svensk ekonomisk utveckling (BNP-tillväxten). En sammanfattning av senaste månadsutfallet finns att läsa hos Konjunkturinstitutet: Aktuellt.

Konfidensindikatorerna konstrueras utifrån ett frågebatteri. Nedan redovisas resultatet på frågan: “Antal anställda (förväntingar)” för ovan branschaggregat - tidsperspektivet är kommande 3 månader.


Nettotal är skillnaden mellan andelen respondenter som svarat exempelvis ökat respektive minskat eller bättre respektive sämre på en fråga.

Källa: Konjunkturinstitutet


2.1.1 Makroekonomiska variabler

Nedan visas inflationen, mätt som kosumentprisindex med fast ränta (KPIF) i årstakt - Riksbankens målvariabel för inflationen - och styrräntan (tidigare kallad reporäntan). Inflationen mätt som KPI visas därefter, det är den inflation som de flesta hushåll möter. Sist visas växelkurser för kronan mot både euron (EUR) och dollarn (USD).


Grå streckad linje visar Riksbankens mål för inflationen, mätt som KPIF.

Källa: SCB & Sveriges riksbank


Om inflationen är positiv ökar den allmänna prisnivån i samhället, det innebär att det som kallas köpkraften urholkas - desto högre inflation desto mer urholkas köpkraften. Läs mer om inflation hos SCB: Inflationen i Sverige.

Styrräntan är ett av Riksbankens styrmedel för hålla inflationen (KPIF) stabil, runt 2 procent. Man kan säga att styrräntan är kostnaden för pengar i samhället. Styrräntan kan ändras 8 gånger per år, när Riksbanken håller sina penningpolitiska möten.

Nedan visas inflationen mätt som KPI, konsumentprisindex, det mest kända måttet för inflationen. Inflationen mätt som KPIF, som vi såg ovan, beräknas med samma data och på samma sätt som KPI, men effekten av ändrade bostadsräntor hade räknats bort. Nedan är effekten av ändrade bostadsräntor med, därför skiljer sig de olika diagrammen åt.


Källa: SCB


Är man intresserad av att se hur Riksbanken ligger till i förhållande till sitt mål, och därmed hur räntan kan tänkas se ut framåt, ska man titta på KPIF-inflationen - det kan ge en signal om vart den långsiktiga efterfrågan är påväg. Är man däremot intresserad av att se hur hushållens köpkraft urholkas löpande, och hur det påverkar deras efterfrågan/konsumtion här och nu, ska man titta på KPI.


Källa: Sveriges riksbank


Stigande nivåer betyder att kronan försvagats, det innebär att man behöver betala fler kronor för att köpa den andra valutan.


2.1.2 Prognos över BNP och sysselsättning

Nedan visas utfall och prognos för den svenska ekonomins utveckling enligt Konjunkturinstitutet senaste bedömning.

BNP-gapet beskriver konjunkturläget: negativt gap = lågkonjunktur, positivt gap = högkonjunktur. BNP-gapet uttrycker skillnaden mellan den prognostiserade ekonomiska utvecklingen och den potentiella ekonomiska utvecklingen. Den potentiella ekonomiska utvecklingen beskriver en teoretisk konjunkturrensad ekonomisk utveckling, den så kallade trendtillväxten.


BNP-tillväxt utifrån fasta priser och kalenderkorrigerade värden.

Källa: Konjunkturinstitutet


BNP-tillväxten beskriver hur ekonomin växer eller krymper. Som ses i figuren ovan, krävs stark ekonomisk tillväxt under åren 2025-26 för att vända konjunkturläget till ett normalt läge som ses i slutet av 2026 - då BNP-gapet ligger på 0.


Källa: Konjunkturinstitutet


2.2 Regionalt

Konjunkturinstitutet tar också fram regionala serier för konjunkturbarometern kvartalsvis, regionala serier avser här NUTS2-regioner. Läs mer om NUTS-regioner hos SCB: EU:s regioner - NUTS.


Obs. att man kan inte jämföra läget i en region med läget i hela landet genom att jämföra nivån på konfidensindikatorn/variabeln för regionen med den konfidensindikator/variabel som gäller hela Sverige. 100 signalerar ett normalt stämningsläge - nivån är markerad med streckad svart linje. Ett värde mellan 90 och 100 signalerar ett svagare stämningsläge än normalt, värden under 90 signalerar ett mycket svagare läge än normalt - nivån 90 är markerad med streckad grå linje. På liknande sätt signalerar ett värde mellan 100 och 110 ett starkare stämningsläge än normalt, och ett värde över 110 ett mycket starkare läge än normalt - nivån 110 är också markerad med grå streckad linje.

Källa: Konjunkturinstitutet


Trots att de regionala serierna inte uppdateras månadsvis, kan de ändå ge värdefull information om hur efterfrågan kan tänkas utvecklas framåt. Genom att titta på förväntansfrågorna, som tar sikte 3 månader framåt, får vi en bild av utvecklingen.

Först studerar vi hur anställningsplanerna ser ut för de branscher vi redovisade ovan, därefter djupdyker vi i fler av förväntansfrågorna kopplat till just tillverkningindustrin.


Nettotal är skillnaden mellan andelen respondenter som svarat exempelvis ökat respektive minskat eller bättre respektive sämre på en fråga.

Källa: Konjunkturinstitutet


Nedan visas förväntasfrågorna kopplat till tillverkningsindustrin. Tillverkningsindustrin visas mot bakgrund att den generellt är en ledande bransch för konjunkturutvecklingen på grund av dess starka internationella koppling.


Nettotal är skillnaden mellan andelen respondenter som svarat exempelvis ökat respektive minskat eller bättre respektive sämre på en fråga.

Källa: Konjunkturinstitutet


Den mest ledande indikatorn för efterfrågan får sägas vara den internationella orderingången. Försäljningspriser speglar i någon mån också efterfrågan, då en hög efterfrågan innebär att företag är prissättande (efterfrågan är hög). Anställningsplaner ger en fingervisning om vart sysselsättningsutvecklingen och därmed arbetslösheten kan vara påväg.


2.2.1 Stämningsläget för specialiserade sektorer i Västernorrland

Nedan redovisas stämningsläget för 6 av de 15 mest koncentrerade sektorerna i länet. Läs mer i rapporten: Västernorrlands styrkeområden (Nr 51/2019). Stämningsläget avser branscherna i Sverige som helhet, men för detta urval anses fördelningen av sysselsatta i riket kunna spegla länets stämningsläge.


100 signalerar ett normalt stämningsläge - nivån är markerad med streckad svart linje. Ett värde mellan 90 och 100 signalerar ett svagare stämningsläge än normalt, värden under 90 signalerar ett mycket svagare läge än normalt - nivån 90 är markerad med streckad grå linje. På liknande sätt signalerar ett värde mellan 100 och 110 ett starkare stämningsläge än normalt, och ett värde över 110 ett mycket starkare läge än normalt - nivån 110 är också markerad med grå streckad linje. Kom ihåg att enskild serie kan visas genom att dubbeklicka på önskad serie i legenden.

Källa: Konjunkturinstitutet


Nedan ges grunden till varför rikets stämningsläge för utvalda sektorer anses kunna ge en bild av länets stämningsläge inom samma sektor (siffror avser 2021):

  • Sågverk (SNI 16.1)
    • Den specialiserade sektorn är SNI 16.1 och indikatorn är SNI 16.1.
    • Länets fördelning av SNI 16:s grupper avviker från rikets, då länet har en större andel mot sågning och hyvling - men då detta ligger tidigare i värdekedjan och är en förutsättning för vidare förädling, anses rikets stämningsläge också spegla läget i länet.
  • Massaindustri (SNI 17.11)
    • Den specialiserade sektorn är SNI 17.1, indikatorn är SNI 17.11. SNI 17.1 består av SNI 17.11 samt 17.12.
  • Pappersindustri (SNI 17.12)
    • Den specialiserade sektorn är SNI 17.1, indikatorn är SNI 17.12. SNI 17.1 består av SNI 17.11 samt 17.12.
  • Kemisk industri (SNI 20)
    • Den specialiserade sektorn är SNI 20.1. Indikatorn består av SNI 20, vilket består av grupperna 20.1-6.
    • Länets fördelning av SNI 20 består av hela 86% tillverkning av baskemikalier m.m. (SNI 20.1) - detta är starkt avvikande mot rikets 44%. Även här används samma grund som ovan, att baskemikalier är en insatsvara till ytterligare kemisk produktion och dessutom speglar gruppen 20.4 (rengöringsmedel, parfym och toalettartiklar) helt riket - därav anses indikatorn ändå relevant att följa/redovisa.
  • Läkemedelsindustri (SNI 21)
    • Den specialiserade sektorn är SNI 21 och indikatorn är SNI 21.
    • Länets fördelning av SNI 21:s grupper följer väldigt nära rikets.
  • Gummi- & platsindustri (SNI 22)
    • Den specialiserade sektorn är SNI 22 och indikatorn är SNI 22.
    • Länets fördelning av SNI 22:s grupper följer ungefär rikets.
  • Stål- & metallindustri (SNI 24)
    • Den specialiserade sektorn är SNI 24.4 och indikatorn är SNI 24.
    • Länets fördelning av SNI 24:s grupper avviker mot rikets. Riket har en tyngdpunkt mot framställning av järn och stål vilket saknas i länet, däremot har länet en överrepresentaion av framställning av andra metaller än järn. Den totala andelen vidareförädling av råmetall (SNI 24.2-3) är däremot ungefär densamma. Då den avvikande fördelningen speglar insatsvaran, där behov av råvara grovt följer en konjunkturcykel, gör att indikatorn ändå är relevant att följa/redovisa.
  • Elektronikindustri (SNI 26)
    • Den specialiserade sektorn är SNI 26.1 och indikatorn är SNI 26.
    • Länets andel av 26.1 (tillverkning av elektroniska komponenter och kretskort) är 67%, medan rikets är 19% - däremot består resterande grupper (26.2-8) av vidareförädlade produkter - därav anses indikatorn ändå relevant att följa/redovisa.
  • Annan transportmedelsindustri (SNI 30) - bland annat militära stridsfordon
    • Den specialiserade sektorn är SNI 30.4 och SNI 30.9 och indikatorn är SNI 30
    • Länets fördelning av SNI 30:s grupper avviker kraftigt från rikets. I länet återfinns 75% av de sysselsatta inom tillverkning av militära stridsfordon, en siffra som är 6% i riket. I riket dominerar istället luftfartyg/rymdfarkoster - sammantaget kan dock SNI 30 sägas spegla efterfrågan på militär utrustning och då länet har betyande försvarsproduktion är indikatorn ändå relevant att följa/redovisa.


2.2.2 Prognos över BRP och sysselsättning

Källa: Nordea - Regionala utsikter (240220)


Källa: Nordea - Regionala utsikter (240220)


3 Arbetsmarknaden

3.1 Arbetsmarknadsstatus


Obs. att nedan görs ett val av flik. Slutet på innehållet för vald flik indikeras med en heldragen orange linje.
Vill man fortsätta och titta på data för annan flik, behöver man scrolla upp och ändra flik.


3.1.1 Nyckeltal & översikt

Obs. olika vertikala skalor (y-axel) för arbetskraftsdeltagandet och sysselsättningsgraden.

Källa: SCB (BAS - prel. månadsstatistik)


Arbetskraftsdeltagandet ökar generellt under sommarmånaderna när studenter står till arbetsmarknadens förfogande, får man då också ett jobb så ökar även sysselsättningsgraden.


Arbetskraftsdeltagandet för Västernorrlands kommuner, senaste månaden, visat på en karta.


Nedan visas arbetslösheten som mätt enligt SCB:s arbetsmarknadsstatistik BAS. Läs mer om skillnaden i arbetslöshet mellan SCB och Af under sektion 1.2.2. Antalet arbetslösa enligt Af redovisades under “Sammanfattning”, önskas Af:s arbetslöshetstal kan man besöka: Arbetsförmedlingens månadsöversikt.


Källa: SCB (BAS - prel. månadsstatistik)


Källa: SCB (BAS - prel. månadsstatistik)


Arbetslösheten för Västernorrlands kommuner, senaste månaden, visat på en karta.


Månadssammanställning

Nedan listas översiktlig arbetsmarknadsstatistik för riket, länet och dess kommuner, samt för de ytterligare kommuner som ingår endera inom Umeåregionen eller Sundsvallsregionen - samarbeten mellan kommuner som syftar till att utveckla (stor)regionernas attraktivitet och integrerga samtliga kommuner till funktionella arbetsmarknadsregioner.


Tabell 3. Arbetsmarknadsdata och nyckeltal för olika geografier, 20-64 år - juli 2024

Arbetskraften

Ej i arbetskraften

Nyckeltal

Geografi

Antal sysselsatta

Antal arbetslösa

Antal studerande

Antal pensionärer

Antal sjuka

Antal övriga

Arbetskrafts- deltagande [%]

Sysselsättnings- grad [%]

Arbetslöshet [%]

Riket

4 852 436

264 523

24 248

36 012

217 591

563 028

85,9

81,4

5,2

Nordanstig

3 791

175

25

57

285

356

84,6

80,9

4,4

Hudiksvall

16 366

692

46

189

973

1 267

87,3

83,8

4,1

Västernorrlands län

107 144

4 656

442

1 025

6 134

9 091

87,0

83,4

4,2

Ånge

3 729

159

10

54

260

402

84,3

80,8

4,1

Timrå

7 971

364

22

81

471

603

87,7

83,8

4,4

Härnösand

10 045

653

43

97

702

963

85,6

80,4

6,1

Sundsvall

46 232

1 990

229

375

2 245

3 805

87,9

84,2

4,1

Kramfors

7 102

301

18

96

558

847

83,0

79,6

4,1

Sollefteå

7 466

317

18

92

524

727

85,1

81,6

4,1

Örnsköldsvik

24 597

879

99

232

1 375

1 756

88,1

85,0

3,5

Nordmaling

2 997

96

9

39

167

214

87,9

85,2

3,1

Bjurholm

977

30

0

9

48

86

87,3

84,7

3,0

Vindeln

2 270

58

15

16

130

172

87,6

85,4

2,5

Robertsfors

2 858

73

8

32

154

202

87,9

85,7

2,5

Vännäs

4 209

98

17

35

212

275

88,9

86,8

2,3

Umeå

67 739

1 876

525

351

2 627

6 855

87,0

84,7

2,7

Obs. att siffror är brusade - summering av kommunsiffror kommer troligen inte ge exakt länssiffra.

Källa: SCB (BAS - prel. månadsstatistik)


Om arbetskraftsdeltagandet är lågt på grund av att individer studerar så är det positivt, om det däremot är lågt på grund av att individer står utanför arbetskraften av andra anledningar är det negativt. Under sektionen “4. Ej i arbetskraften” kommer dessa andra anledningar att redovisas som tidsserier och dess andel av befolkningen kommer också redovisas för samtliga geografier för att underlätta jämförelser.


3.1.2 Sysselsatta - fördjupning

Källa: SCB (BAS - prel. månadsstatistik)


Ovan visas sysselsatta efter bostadens belägenhet, i princip nattbefolkning - detta speglar sysselsättningsutvecklingen av individer inom geografin, oavsett vart arbetsstället är - denna sysselsättning utgör skatteunderlaget.


Sysselsättningen per bransch (SNI1 - avdelning)

Nedan visas sysselsatta efter arbetsställets belägenhet, i princip dagbefolkning - detta speglar näringslivet i Kramfors:s utveckling.


I följande figur utgör varje bubbla en SNI-kod(er), enligt tabell 2.

  • Bubbelstorleken visar branschens storlek som baseras på senast uppgift om antal sysselsatta.
  • Branschens sysselsättningstillväxt senaste året visas på den horisontella axeln (i procent).
  • Hur branschens andel av total sysselsättning förändrats senaste året visas på den vertikala axeln (i procentenheter).


Källa: SCB (BAS - prel. månadsstatistik), beräkningar av RVN


Tabell 2. Sysselsatta efter arbetsställets belägenhet (dagbefolkning), 15-74 år i Kramfors

Bransch

Sysselsatta

SNI-kod(er)

Benämning

2022-07

2023-07

2024-07

Förändring senaste året

Förändring senaste året [%]

A

företag inom jordbruk, skogsbruk och fiske

335

310

271

-39

-12,6

B+C

tillverkningsindustri; gruvor och mineralutvinningsindustri

1 777

1 753

1 779

26

1,5

D+E

företag inom energi och miljö

77

64

58

-6

-9,4

F

byggindustri

443

444

394

-50

-11,3

G

handel; serviceverkstäder för motorfordon och motorcyklar

617

593

628

35

5,9

H

transport- och magasineringsföretag

295

306

306

0

0,0

I

hotell och restauranger

326

298

294

-4

-1,3

J

informations- och kommunikationsföretag

73

79

84

5

6,3

K

kreditinstitut och försäkringsbolag m.m.

360

337

347

10

3,0

L

fastighetsbolag och fastighetsförvaltare

153

141

139

-2

-1,4

M+N

företag inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik; företag inom uthyrning, fastighetsservice, resetjänster och andra stödtjänster

447

930

458

-472

-50,8

O

civila myndigheter och försvaret

644

630

610

-20

-3,2

P

utbildningsväsendet

721

730

740

10

1,4

Q

enheter för vård och omsorg, socialtjänst

1 675

1 670

1 668

-2

-0,1

R+S+T+U

enheter för kultur, nöje och fritid; andra serviceföretag m.m.

267

273

288

15

5,5

Total

Total

8 210

8 558

8 064

-494

-5,8

Källa: SCB (BAS - prel. månadsstatistik), beräkningar av RVN


3.1.3 Arbetslösa - fördjupning

Källa: SCB (BAS - prel. månadsstatistik)


Förändring av arbetslösheten för Västernorrlands kommuner, senaste månaden jämfört med samma månad ett år tidigare, visat på en karta.


3.2 Efterfrågan (Af)

3.2.1 Nyanmälda platser (Af)

Nyanmälda platser, per vecka, är en snabbrörlig indikator över arbetsmarknaden som visar på styrkan i efterfrågan av arbetskraft.

Först visas ett 8-veckors glidande medelvärde av nyanmälda platser. Detta jämnar ut den annars ganska hoppiga statistiken och trenden framgår. Att jämföra trenden med tidigare år är det bästa sättet att se om efterfrågan är påväg upp eller ner - och därmed utsikterna för sysselsättningen och arbetslösheten. Förändringen i nyanmälda platser leder generellt sysselsättningsutvecklingen med 6 månader.


Obs. att arbetsförmedlingen fångar ungefär 50% av totalt utlysta/eftersökta tjänster på arbetsmarknaden.

Källa: Arbetsförmedlingen, beräkningar av RVN


Nedan visas nyanmälda platser, outjämnat, för innevarande år och jämfört med ett 10-årigt snitt. Att efterfrågan är högre än snittet kan utöver en konjunkturell effekt, även vara en indikation på att den aggregerade matchningen har försämrats via strukturella matchningsproblem. Diagrammen är därför komplement till varandra.


Obs. att arbetsförmedlingen fångar ungefär 50% av totalt utlysta/eftersökta tjänster på arbetsmarknaden.

Källa: Arbetsförmedlingen


3.2.2 Lediga jobb (Af)

Nedan visas alla lediga jobb som rapporterats till Arbetsförmedlingen (Af), med en varaktighet över 10 dagar. Af fångar ungefär 50% av totalt utlysta/eftersöka tjänster på arbetsmarknaden.


Utbildningskrav: orange - inga krav på utbildning, grå - gymnasiet, lila - eftergymnasial utbildning.

Källa: Arbetsförmedlingen


Totalt fanns 135 jobb i Arbetsförmedlingens platsbank i Kramfors vid utgången av augusti 2024.


3.3 Varsel

Alla personer som varslas om uppsägning sägs inte automatiskt upp. Av dem som faktiskt sägs upp blir inte heller alla arbetslösa eftersom en del hinner hitta ett nytt arbete innan man hade gått ut i arbetslöshet. Hur många av de varslade som verkligen blir uppsagda och som sedan också blir arbetslösa varierar över tiden – fler tenderar att faktiskt bli arbetslösa i sämre tider.

Är färre än 5 personer berörda av varsel behöver varsel inte rapporteras in till Arbetsförmedlingen - följdaktligen fångas inte dessa varsel i nedan figurer.

Först visas varsel per månad - detta indikerar varsel-trenden. Därefter visas varsel per bransch - detta visar tydligare inom vilka branscher som varsel läggs. Länstillhörigheten baseras på företagets (organisationsnumrets) länstillhörighet.


Branscher: A - Jordbruk, skogsbruk och fiske, B - Utvinning av mineral, C - Tillverkning, D - Försörjning av el, gas, värme och kyla, E - Vattenfrsj.; avloppsrening, avfallshantering och sanering, F - Bygg, G - Handel, H - Transport, I - Hotell- och restaurangverksamhet, J - IKT, K - Finans- och försäkringsverksamhet, L - Fastighetsverksamhet, M - Verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik, N - Uthyrning, fastighetsservice, resetjänster och andra stödtjänster, O - Offentlig förvaltning och försvar, P - Utbildning, Q - Vård och omsorg; sociala tjänster, R - Kultur, nöje och fritid, S - Annan serviceverksamhet.

Den grå streckade linjen visar det månatliga historiska snittet (10 år).

Källa: Arbetsförmedlingen


Till och med augusti månad under 2024 hade 231 personer i länet rapporterats varslade till Arbetsförmedlingen. Ett normalt historiskt snitt är att ungefär 75 personer varslas per månad i Västernorrlands län.


Branscher: A - Jordbruk, skogsbruk och fiske, B - Utvinning av mineral, C - Tillverkning, D - Försörjning av el, gas, värme och kyla, E - Vattenfrsj.; avloppsrening, avfallshantering och sanering, F - Bygg, G - Handel, H - Transport, I - Hotell- och restaurangverksamhet, J - IKT, K - Finans- och försäkringsverksamhet, L - Fastighetsverksamhet, M - Verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik, N - Uthyrning, fastighetsservice, resetjänster och andra stödtjänster, O - Offentlig förvaltning och försvar, P - Utbildning, Q - Vård och omsorg; sociala tjänster, R - Kultur, nöje och fritid, S - Annan serviceverksamhet

Källa: Arbetsförmedlingen


Nedan visas anställda som varslats per bransch i tabellform för både Västernorrlands län och riket. För att jämförelser skall kunna göras har antalet dividerats med befolkningen 20-64 år och multiplicerats med 10’000 - berörda anställda av konkurser uttrycks på så sätt per 10’000 invånare i respektive geografi.


Tabell 1. Varslade per bransch (SNI1) - 2024 till och med augusti

Bransch

Västernorrlands län

Riket

SNI-kod

Benämning

Varslade

Varslade per 10000 inv.

Varslade (Riket)

Varslade per 10000 inv. (Riket)

A

Jordbruk, skogsbruk och fiske

0

0,0

26

0,0

B

Utvinning av mineral

0

0,0

16

0,0

C

Tillverkning

21

1,6

7 122

11,9

D

Försörjning av el, gas, värme och kyla

5

0,4

180

0,3

E

Vattenförsörjning, avloppsrening, avfallshantering och sanering

0

0,0

53

0,1

F

Byggverksamhet

133

10,4

5 869

9,8

G

Handel, reparation av motorfordon och motorcyklar

0

0,0

6 383

10,7

H

Transport och magasinering

6

0,5

2 200

3,7

I

Hotell- och restaurangverksamhet

0

0,0

1 295

2,2

J

Informations- och kommunikationsverksamhet

6

0,5

5 121

8,6

K

Finans- och försäkringsverksamhet

0

0,0

482

0,8

L

Fastighetsverksamhet

11

0,9

126

0,2

M

Verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik

8

0,6

2 855

4,8

N

Uthyrning, fastighetsservice, resetjänster och andra stödtjänster

9

0,7

5 977

10,0

O

Offentlig förvaltning och försvar, obligatorisk socialförsäkring

0

0,0

332

0,6

P

Utbildning

22

1,7

1 540

2,6

Q

Vård och omsorg, sociala tjänster

10

0,8

4 547

7,6

R

Kultur, nöje och fritid

0

0,0

775

1,3

S

Annan serviceverksamhet

0

0,0

546

0,9

Total

Total

231

18,0

45 445

76,2

Branscher: A - Jordbruk, skogsbruk och fiske, B - Utvinning av mineral, C - Tillverkning, D - Försörjning av el, gas, värme och kyla, E - Vattenfrsj.; avloppsrening, avfallshantering och sanering, F - Bygg, G - Handel, H - Transport, I - Hotell- och restaurangverksamhet, J - IKT, K - Finans- och försäkringsverksamhet, L - Fastighetsverksamhet, M - Verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik, N - Uthyrning, fastighetsservice, resetjänster och andra stödtjänster, O - Offentlig förvaltning och försvar, P - Utbildning, Q - Vård och omsorg; sociala tjänster, R - Kultur, nöje och fritid, S - Annan serviceverksamhet. Invånarantalet är beräknat för åldrarna 20-64 år, detta för att uppskatta arbetskraften - och därmed få ett mer relevant mätetal.

Källa: Arbetsförmedlingen, beräkningar av RVN


3.4 Konkurser

Följande sektion reodivsar konkurser för bolagsformerna: AB, HB, EF.

I nedan figur visas antalet företagskonkurser för innevarande år, föregående år samt för det år då en konjunkturavmattning senast inleddes. Med konjunkturavmattning menas att högkonjunkturen toppat och att konjunkturen var påväg ner, men att den fortsatt befann sig i högkonjunktur.


Källa: Tillväxtanalys


Till och med augusti månad under 2024 hade 130 företag (AB, HB, EF) gått i konkurs i Västernorrlands län. Ett normalt historiskt snitt är att ungefär 12 företag går i konkurs per månad.

Nedan visas antal anställda som berörts av att företag gått i konkurs - samma urval som ovan.


Källa: Tillväxtanalys


Tillväxtanalys som är statistikansvarig myndighet för konkurserna har övertagit publiceringen från SCB. I samband med detta har man upphört med att publicera konkurser per månad på kommunnivå. Därmed visas nu konkurserna för länet istället för respektive kommuns konkurser.

Konkurser uppdelat på bransch (för län) har också tagits bort. Därför har figurerna med berörda anställda per bransch, kumulativit och per månad tagits bort - likså tabelljämförelsen med riket.

Regionen har påpekat denna försämring till Tillväxtanalys och är generellt emot att publicering flyttas från SCB. Saknar ni statistiken görs påtryckningar direkt till Tillväxtanalys på: info@tillvaxtanalys.se


4 Fördjupning

4.1 Arbetskraften - utbudet


Obs. att nedan görs ett val av flik. Slutet på innehållet för vald flik indikeras med en heldragen orange linje.
Vill man fortsätta och titta på data för annan flik, behöver man scrolla upp och ändra flik.


4.1.1 Arbetskraftsdeltagande

Källa: SCB (BAS - prel. månadsstatistik)


Det finns potential i att öka arbetskraftsdeltagandet för utrikes födda. Skillnaden mellan arbetskraftsdeltagandet för inrikes födda kvinnor och utrikesfödda kvinnor i Kramfors var i juli 11.4 procentenheter. Skillnaden mellan arbetskraftsdeltagandet för inrikes födda män och utrikesfödda män i Kramfors var i juli 9.6 procentenheter. Nedan följer en nedbrytning av arbetskraftsdeltagandet utifrån födelseregion, ålder och kön.


Källa: SCB (BAS - prel. månadsstatistik)


4.1.2 Sysselsättningsgrad

Källa: SCB (BAS - prel. månadsstatistik)


Det finns potential i att öka sysselsättningsgraden för utrikes födda. Dels genom att öka deras arbetskraftsdeltagande, som vi sett, men också genom att minska arbetslösheten för de utrikes födda som redan ingår i arbetskraften.

Skillnaden mellan sysselsättningsgraden för inrikes födda kvinnor och utrikesfödda kvinnor i Kramfors var i juli 16.4 procentenheter. Skillnaden mellan sysselsättningsgraden för inrikes födda män och utrikesfödda män i Kramfors var i juli 13.7 procentenheter. Nedan följer en nedbrytning av sysselsättningsgraden utifrån födelseregion, ålder och kön.


Källa: SCB (BAS - prel. månadsstatistik)


Inkomstnivå

Som vi konstaterat klassificerar BAS:en om ett antal personer som är arbetslösa enligt Af:s definition till sysselsatta (enligt SCB:s arbetsmarknadsstatistik). Det går dock att synliggöra dessa, samt vilka ytterligare personer som i högre grad skulle kunna bidra till att lindra arbetskraftsbristen.

Genom att visualisera inkomstnivån för sysselsatta, utifrån inkomstbasbelopp (ibb), kan vi identifera hur många personer som förmodligen inte arbetar heltid och därmed är att beakta som en potential för att öka skatteunderlaget och tillväxten. Nedan visas personer med en inkomst från arbete på 3 ibb. eller lägre.

Inkomstbasbeloppet 2023 ligger på 74’200 kr - följdaktligen visas personer med en månadsinkomst under 18’550 kr i nedan figur.


Källa: SCB (BAS - prel. månadsstatistik)


873 sysselsatta personer i Kramfors hade under juli månad en månadsinkomst understigande 20’000 kr. Bland dessa hade:

  • 254 en månadsinkomst mindre än 1 ibb.
  • 253 en månadsinkomst på 1 ibb. eller mer, men mindre än 2 ibb.
  • 366 en månadsinkomst på 2 ibb. eller mer, men mindre än 3 ibb.


4.1.3 Arbetslöshet

Som konstaterades i sektionen “1.2 Arbetsmarknaden” så mäts arbetslösa i relation till arbetskraften, inte befolkningen. Det innebär att arbetslösheten kan minskas genom att flytta personer ur arbetskraften som är arbetssökande - detta är inte önskvärt. Det är därför viktigt att studera anledningarna bakom varför eventuellt arbetslösheten går ner. Har arbetslösa fått arbete eller har man gått ur arbetskraften för att studera - positivt. Har arbetslösheten minskat av övriga anledningar är det negativt.


Källa: SCB (BAS - prel. månadsstatistik)


Trots att arbetskraftsdeltagandet för utrikesfödda är lägre så är ändå arbetslösheten för denna grupp högre. Arbetslösheten är 6.9 procentenheter högre för utrikesfödda kvinnor i Kramfors jämfört med inrikesfödda i juli. För utrikesfödda män är arbetslösheten 6.7 procentenheter högre i Kramfors än för inrikesfödda män i juli. Nedan följer en nedbrytning av arbetslösheten utifrån födelseregion, ålder och kön.


Källa: SCB (BAS - prel. månadsstatistik)


4.2 Ej i arbetskraften

Nedan tabell bygger på tabell 3. Antalet individer i de 4 redovisade arbetsmarknadsstatusarna som ej ingår i arbetskraften har här relaterats till befolkningen i respektive geografi. På så sätt fås ett relativt mått på hur stor gruppen är i respektive geografi och jämförelser kan göras mellan geografierna.


Tabell 5. Andel individer utanför arbetskraften, per status för olika geografier, 20-64 år - 7 2024

Geografi

Andel studerande [%]

Andel pensionärer [%]

Andel sjuka [%]

Andel övriga [%]

Riket

0,4

0,6

3,7

9,4

Nordanstig

0,5

1,2

6,0

7,6

Hudiksvall

0,2

1,0

5,0

6,5

Västernorrlands län

0,3

0,8

4,8

7,1

Ånge

0,2

1,2

5,5

8,6

Timrå

0,2

0,9

5,0

6,4

Härnösand

0,3

0,8

5,6

7,7

Sundsvall

0,4

0,7

4,1

7,0

Kramfors

0,2

1,1

6,3

9,5

Sollefteå

0,2

1,0

5,7

7,9

Örnsköldsvik

0,3

0,8

4,8

6,1

Nordmaling

0,3

1,1

4,7

6,1

Bjurholm

0,0

0,8

4,1

7,4

Vindeln

0,6

0,6

4,8

6,4

Robertsfors

0,2

1,0

4,6

6,0

Vännäs

0,4

0,7

4,4

5,7

Umeå

0,7

0,4

3,3

8,5

Källa: SCB (BAS - prel. månadsstatistik), beräkningar av RVN


Obs. att nedan görs ett val av flik. Slutet på innehållet för vald flik indikeras med en heldragen orange linje.
Vill man fortsätta och titta på data för annan flik, behöver man scrolla upp och ändra flik.


4.2.1 Studerande

Obs. att skalan inte börjar vid 0 då upplösningen skulle bli låg, detta då få studerar över sommarmånaderna.

Källa: SCB (BAS - prel. månadsstatistik)


4.2.2 Pensionärer

Källa: SCB (BAS - prel. månadsstatistik)


4.2.3 Sjuka

Källa: SCB (BAS - prel. månadsstatistik)


Källa: SCB (BAS - prel. månadsstatistik)


Inkomstkälla

För de sjuka kan vi titta på dess huvudsakliga inkomstkälla för att identifiera de som är långvarit sjuka. Dessa utgör en potential att på sikt få in i arbetskraften igen - de utgör majortieten av de sjuka.


Källa: SCB (BAS - prel. månadsstatistik)


558 personer har arbetsmarknadsstatus sjuk i Kramfors. Av dessa har:

  • 83 personer har ersättning vid sjukdom - motsvarande 15% av de sjuka
  • 470 personer har ersättning vid långvarigt nedsatt arbetsförmåga - motsvarande 84% av de sjuka


4.2.4 Övriga

Källa: SCB (BAS - prel. månadsstatistik)


Källa: SCB (BAS - prel. månadsstatistik)


Inkomstkälla

För de övriga kan vi titta på dess huvudsakliga inkomstkälla för att identifiera de inaktiva övriga, de som har ekonomiskt stöd och de som saknar ersättning - vilka utgör majoriteten av övriga.


Källa: SCB (BAS - prel. månadsstatistik)


847 personer har arbetsmarknadsstatus övrig i Kramfors. Av dessa har:

  • 29 personer ersättning för föräldraledighet/närståendevård - motsvarande 3% av de övriga
  • 122 personer ekonomiskt stöd - motsvarande 14% av de övriga
  • 687 personer saknar ersättning - motsvarande 81% av de övriga



Rapport genererad genom R med R Markdown.

Kontakt:


Region Västernorrlands logotype.