Denna rapport redovisar nuvarande stämningsläge och prognos för ekonomin – vart är efterfrågan på arbetskraft påväg? Eftersökta tjänster såväl som sysselsättningsutvecklingen redovisas på bransch - vart är efterfrågan nu stor? Arbetsmarknadens status redovisas med olika nyckeltal.
“Om”, i menyn, beskriver den statistik som redovisas och ytterligare läshänvisningar ges. “Konjunkturläget” redovisar stämningsläget och makroekonomiska variabler. “Arbetsmarknaden” visar nuläget på efterfrågan och olika arbetsmarknadsstatusars utveckling. I “Fördjupning” bryts arbetsmarknadsdata och nyckeltal på olika grupper – detta synliggör var potentialen finns att öka den aggregerade matchningen (sysselsättningen).Obs. att arbetlösa enligt Af baseras på urvalet 16-65 år. Att åldrarna 16-19 samt 65 inkluderas gör att antalet arbetslösa ökar med drygt 100 personer. Önskas en estimerad siffra för arbetslösa enligt Af men åldrarna 20-64 år kan man dra bort 100 personer från arbetslöshetssiffran ovan.
För alla figurer gäller:
På flera ställen i rapporten redovisas statistik utifrån olika branschaggregeringar enligt den svenska näringsindelningen (SNI). Läs mer om SNI hos SCB: Standard för svensk näringsindelning (SNI).
I sektionen “Konjunkturläget”, redovisas indikatorer och ett antal frågor från Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer. Läs mer om konjunkturbarometern hos Konjunkturinstitutet: Företagens och hushållens syn på ekonomin i Konjunkturbarometern.
Konjunkturläget beskrivs i två delavsnitt, ett för Sverige och ett regionalt. Sist i dessa delavsnitt ges en prognos över både den ekonomiska utvecklingen (BNP/BRP) samt sysselsättningsutvecklingen.
Arbetsmarknaden beskrivs med flera olika begrepp och nyckeltal som för den ovigde kan vara förvirrande, nedan föjer en redogörelse av arbetsmarknaden och viktiga begrepp.
Det mest centrala begreppet, som kanske också är det minst kända, är arbetskraften. Arbetskraften utgörs av de personer som står till arbetsmarknadens förfogande: endera genom att man är sysselsatt, eller är arbetslös men vill jobba - dessa personer sammantaget utgör “i arbetskraften” (i den schematiska bilden nedan).
Schematisk bild över arbetsmarknaden (SCB)
De som inte jobbar, eller aktivt söker jobb, ingår inte i arbetskaften - de är endera: sjuka, pensionärer, heltidstuderande eller övriga. Utifrån de mörkblå begreppen finns det ett antal nyckeltal man brukar beskriva arbetsmarknaden utifrån, de redovisas nedan:
Nyckeltal på arbetsmarknaden
Nyckeltalen kan avse olika åldergrupperingar, beroende på vem som rapporter och vad man vill visa och/eller jämföra sig med. Några vanligt förekommande är 15-74 år (internationell standard), 16-65 år (Arbetsförmedlingen) samt 20-64 år. Vi kommer i denna rapport primärt rapportera 20-64 år. Detta då det är en ålder man normalt står till arbetsmarknadens förfogande. Mått som arbetskraftsdeltagande och sysselsättningsgrad skulle i teorin kunna nå 100% om inga individer studerade eftergymnasiala utbildningar, var sjuka eller inte deltog i arbetskraften av andra anlendingar. Att redovisa nyckeltal utifrån 20-64 år blir på så sätt mest intuitivt.
Följande rapport redovisar SCB:s nya arbetsmarknadsstatistik kallad befolkningens arbetsmarknadsstatus (BAS). BAS ersätter från och med utfallsåret 2022 den tidigare arbetsmarknadsstatistiken från SCB som kallades registerbaserad arbetsmarknadsstatistik (RAMS). BAS produceras från och med 2020, därmed finns två utfallsår (2020 och 2021) med både RAMS och BAS.
BAS kommer till mot bakgrund av att Skatteverket inför AGI-uppgifter på månadsbasis och att det därmed blir möjligt att följa sysselsattas utveckling på månadsbasis, notera att BAS-statistiken är preliminär under innevarande år. RAMS har bara funnits på årsbasis och haft mätperiod november.
BAS-statistiken kategoriserar en individs arbetsmarknadsstatus till en av följande enligt en hierarkisk ordning:
För att räknas som sysselsatt enligt BAS behöver en invidid haft en inkomst (AGI-uppgift) på 1 kr mätmånaden.
Läs mer om BAS hos SCB: Befolkningens arbetsmarknadsstatus (BAS).
All arbetsmarknadsstaistik i denna rapport, förutom den branschuppdelade under 2.2.3, utgår från bostadens belägenhet - i princip nattbefolkning.
Utöver att det finns olika nyckeltal för att beskriva arbetsmarknaden finns det flera aktörer som redovisar samma mått men på olika sätt. Detta har dels och göra med att man kan välja olika åldersgrupperingar, som berörts ovan, men även hur man tillskriver individer en viss arbetsmarknadsstatus. Nedan kommer vi redogöra för skillnader mellan den arbetsmarknadsstatistik som finns att tillgå. BAS:ens logik beskrevs ovan, vi kommer kort beröra SCB:s andra arbetsmarknadsstatistik, arbetskraftsundersökningarna (AKU), men fokus kommer ligga på att beskriva skillnaden mellan arbetslösheten så som den rapporteras i BAS och hos Arbetsförmedlingen (Af).
BAS och AKU från SCB har stora likheter i hur de tillskriver en individ en viss arbetsmarknadsstatus, båda beskriver personer i arbetskraften och utanför arbetskraften. En skillnad är dock referensperioden, där BAS avser månad och AKU vecka. Anledningen till att vi inte går in på AKU närmare är då det är en urvalsundersökning, det innebär att den i praktiken inte går att bryta ner på regional nivå då den blir högst ostabil och osäker.
På region- och kommunnivå har den enda arbetsmarknadsstatistik, som funnits tillgänglig på månadsbasis, varit den från Af över arbetsmarknadsstatusen arbetslös – det vill säga, vi har fått månadsuppgift om 1 av de 6 arbetsmarknadsstatusar som hädanefter kommer redovisas genom BAS.
BAS hämtar sin statistik från olika myndigheter, uppgifter om arbetslösa kommer från Af:s register. Likt Af utgör de inskrivna arbetslösa (öppet arbetslös eller sökande i program med aktivitetsstöd) de arbetslösa. Så långt allting väl. Det finns dock ett antal skillnader till varför arbetslösheten från Af och SCB inte är densamma, de två huvudsakliga är:
Nettoeffeken är att antalet arbetslösa blir lägre i SCB:s redovisning av arbetslösheten. Likt SCB konstaterar utgör dock källorna snarare komplement till än substitut för varandra. BAS:en ger en bra överblick över arbetsmarknaden som helhet med dess 6 arbetsmarknadsstatusar. Att statusar och nyckeltal går att bryta på födelseregion, ålder och kön är en stark fördel. Detta då det tydligt visar var i befolkningen som potential finns till att få ut mer arbetskraft, genom att öka arbetskraftsdeltagande och sysselsättningsgrad för vissa grupper – de individer som står längst ifrån arbetsmarknaden.
Utöver detta kan vi titta på Af:s arbetslöshet för att identifiera de som står något närmre arbetsmarknaden och som i praktiken också ska beaktas som arbetslösa - men som kan ha någon form av inkomst och därför av BAS beaktas som sysselsatt. Grovt kan man säga att skillnaden mellan arbetslösheten enligt Af och SCB utgör dessa individer - indivder som är inskrivna arbetslösa och är tillgängliga för att matchas till ett nytt jobb omgående.
Ytterligare mervärden från Af:s verksamhetsstatistik är att uppgifter om arbetslösa finns fördelade på grupper med svag konkurrensförmåga, exempelvis funktionsnedsättning. Arbetslösa rapporteras även efter arbetslöshetstid. Denna rapport kommer kompletteras med mer av Af:s verksamhetsstaistik när myndigheten har ett öppet API för hämtande av denna data - i dagsläget är detta manuell hantering som är resurskrävande.
Nedan visas huvudindikatorerna i månadssammanställningen av Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer. Månadssammanställningen, som görs för riket, består av ett antal konfidensindikatorer som redovisar stämningsläget per bransch. Indikatorn barometerindikatorn väger samman stämningsläget hos både hushåll och branscher - den visar på det totala stämningsläget i svensk ekonomi.
100 signalerar ett normalt stämningsläge - nivån är markerad med streckad svart linje. Ett värde mellan 90 och 100 signalerar ett svagare stämningsläge än normalt, värden under 90 signalerar ett mycket svagare läge än normalt - nivån 90 är markerad med streckad grå linje. På liknande sätt signalerar ett värde mellan 100 och 110 ett starkare stämningsläge än normalt, och ett värde över 110 ett mycket starkare läge än normalt - nivån 110 är också markerad med grå streckad linje.
Källa: Konjunkturinstitutet
Barometerindikatorn har konstruerats så att den har en tydlig korrelation med svensk ekonomisk utveckling (BNP-tillväxten). En sammanfattning av senaste månadsutfallet finns att läsa hos Konjunkturinstitutet: Aktuellt.
Konfidensindikatorerna konstrueras utifrån ett frågebatteri. Nedan redovisas resultatet på frågan: “Antal anställda (förväntingar)” för ovan branschaggregat - tidsperspektivet är kommande 3 månader.
Nettotal är skillnaden mellan andelen respondenter som svarat exempelvis ökat respektive minskat eller bättre respektive sämre på en fråga.
Källa: Konjunkturinstitutet
Nedan visas inflationen, mätt som kosumentprisindex med fast ränta (KPIF) i årstakt - Riksbankens målvariabel för inflationen - och styrräntan (tidigare kallad reporäntan). Inflationen mätt som KPI visas därefter, det är den inflation som de flesta hushåll möter. Sist visas växelkurser för kronan mot både euron (EUR) och dollarn (USD).
Grå streckad linje visar Riksbankens mål för inflationen, mätt som KPIF.
Källa: SCB & Sveriges riksbank
Om inflationen är positiv ökar den allmänna prisnivån i samhället, det innebär att det som kallas köpkraften urholkas - desto högre inflation desto mer urholkas köpkraften. Läs mer om inflation hos SCB: Inflationen i Sverige.
Styrräntan är ett av Riksbankens styrmedel för hålla inflationen (KPIF) stabil, runt 2 procent. Man kan säga att styrräntan är kostnaden för pengar i samhället. Styrräntan kan ändras 8 gånger per år, när Riksbanken håller sina penningpolitiska möten.
Nedan visas inflationen mätt som KPI, konsumentprisindex, det mest kända måttet för inflationen. Inflationen mätt som KPIF, som vi såg ovan, beräknas med samma data och på samma sätt som KPI, men effekten av ändrade bostadsräntor hade räknats bort. Nedan är effekten av ändrade bostadsräntor med, därför skiljer sig de olika diagrammen åt.
Källa: SCB
Är man intresserad av att se hur Riksbanken ligger till i förhållande till sitt mål, och därmed hur räntan kan tänkas se ut framåt, ska man titta på KPIF-inflationen - det kan ge en signal om vart den långsiktiga efterfrågan är påväg. Är man däremot intresserad av att se hur hushållens köpkraft urholkas löpande, och hur det påverkar deras efterfrågan/konsumtion här och nu, ska man titta på KPI.
Källa: Sveriges riksbank
Stigande nivåer betyder att kronan försvagats, det innebär att man behöver betala fler kronor för att köpa den andra valutan.
Nedan visas utfall och prognos för den svenska ekonomins utveckling enligt Konjunkturinstitutet senaste bedömning.
BNP-gapet beskriver konjunkturläget: negativt gap = lågkonjunktur, positivt gap = högkonjunktur. BNP-gapet uttrycker skillnaden mellan den prognostiserade ekonomiska utvecklingen och den potentiella ekonomiska utvecklingen. Den potentiella ekonomiska utvecklingen beskriver en teoretisk konjunkturrensad ekonomisk utveckling, den så kallade trendtillväxten.
BNP-tillväxt utifrån fasta priser och kalenderkorrigerade värden.
Källa: Konjunkturinstitutet
BNP-tillväxten beskriver hur ekonomin växer eller krymper. Som ses i figuren ovan, krävs stark ekonomisk tillväxt under åren 2025-26 för att vända konjunkturläget till ett normalt läge som ses i slutet av 2026 - då BNP-gapet ligger på 0.
Källa: Konjunkturinstitutet
Konjunkturinstitutet tar också fram regionala serier för konjunkturbarometern kvartalsvis, regionala serier avser här NUTS2-regioner. Läs mer om NUTS-regioner hos SCB: EU:s regioner - NUTS.
Obs. att man kan inte jämföra läget i en region med läget i hela landet genom att jämföra nivån på konfidensindikatorn/variabeln för regionen med den konfidensindikator/variabel som gäller hela Sverige. 100 signalerar ett normalt stämningsläge - nivån är markerad med streckad svart linje. Ett värde mellan 90 och 100 signalerar ett svagare stämningsläge än normalt, värden under 90 signalerar ett mycket svagare läge än normalt - nivån 90 är markerad med streckad grå linje. På liknande sätt signalerar ett värde mellan 100 och 110 ett starkare stämningsläge än normalt, och ett värde över 110 ett mycket starkare läge än normalt - nivån 110 är också markerad med grå streckad linje.
Källa: Konjunkturinstitutet
Trots att de regionala serierna inte uppdateras månadsvis, kan de ändå ge värdefull information om hur efterfrågan kan tänkas utvecklas framåt. Genom att titta på förväntansfrågorna, som tar sikte 3 månader framåt, får vi en bild av utvecklingen.
Först studerar vi hur anställningsplanerna ser ut för de branscher vi redovisade ovan, därefter djupdyker vi i fler av förväntansfrågorna kopplat till just tillverkningindustrin.
Nettotal är skillnaden mellan andelen respondenter som svarat exempelvis ökat respektive minskat eller bättre respektive sämre på en fråga.
Källa: Konjunkturinstitutet
Nedan visas förväntasfrågorna kopplat till tillverkningsindustrin. Tillverkningsindustrin visas mot bakgrund att den generellt är en ledande bransch för konjunkturutvecklingen på grund av dess starka internationella koppling.
Nettotal är skillnaden mellan andelen respondenter som svarat exempelvis ökat respektive minskat eller bättre respektive sämre på en fråga.
Källa: Konjunkturinstitutet
Den mest ledande indikatorn för efterfrågan får sägas vara den internationella orderingången. Försäljningspriser speglar i någon mån också efterfrågan, då en hög efterfrågan innebär att företag är prissättande (efterfrågan är hög). Anställningsplaner ger en fingervisning om vart sysselsättningsutvecklingen och därmed arbetslösheten kan vara påväg.
Nedan redovisas stämningsläget för 6 av de 15 mest koncentrerade sektorerna i länet. Läs mer i rapporten: Västernorrlands styrkeområden (Nr 51/2019). Stämningsläget avser branscherna i Sverige som helhet, men för detta urval anses fördelningen av sysselsatta i riket kunna spegla länets stämningsläge.
100 signalerar ett normalt stämningsläge - nivån är markerad med streckad svart linje. Ett värde mellan 90 och 100 signalerar ett svagare stämningsläge än normalt, värden under 90 signalerar ett mycket svagare läge än normalt - nivån 90 är markerad med streckad grå linje. På liknande sätt signalerar ett värde mellan 100 och 110 ett starkare stämningsläge än normalt, och ett värde över 110 ett mycket starkare läge än normalt - nivån 110 är också markerad med grå streckad linje. Kom ihåg att enskild serie kan visas genom att dubbeklicka på önskad serie i legenden.
Källa: Konjunkturinstitutet
Nedan ges grunden till varför rikets stämningsläge för utvalda sektorer anses kunna ge en bild av länets stämningsläge inom samma sektor (siffror avser 2021):